Tüzelés közben becsukhatom-e a kályha ajtajait?

Hagyományos esetben TILOS a fa leégése előtt elzárni a kályhát (becsukni az ajtajait). A tüzelés ideje alatt fatüzelésű kályha esetén a tüzelőajtót, vegyestüzelésű esetén a hamuajtót 1-2 ujjnyira nyitva kell tartani. Ez az ajtó méretétől is függ. Lényeg hogy a fa "vidáman" sárga lánggal égjen-lobogjon.

Nem kell aggódni, hogy gyorsan elillan a meleg, hiszen a kályha tömege lesz ami eltárolja azt.

 

Befolyásolja a cserépkályha működését ha új nyílászárókat építek be?

Mindenképpen.

Alaphelyzetben a cserépkályha a nyílászárók résein beáramló levegőt használja fel. Ha tökéletesen záródó nyílászáróink vannak akkor meggátoljuk az égést és magunkat is elzárjuk az oxigéntől.

Ha észrevesszük hogy a kályhában égés helyett csak senyved a tüzelő akkor nem megfelelő a tűz levegő ellátása. Ha megfigyeljük hogy az ablak résnyire nyitásával beindul az égés akkor valószínűleg ott a szűk keresztmetszet.

Tehát új nyílászárók esetén szellőztetőkkel kell gondoskodni arról, hogy a cserépkályhának az égés ideje alatt elegendő levegőt biztosítsunk.

Emellett ajánlatos a levegő páratartalmát gyakoribb szellőztetéssel szabályozni.

 

Cserépkályha és gázkazán együtt?

Manapság gyakran használatos a cserépkályha kiegészítő fűtésként a gázfűtés mellé. Ebben az esetben gondosan kell eljárni.

A gázkazán nem lehet egy helyiségben a cserépkályhával.

Tudni kell hogy mindkét égés levegőt von el környezettől és szénmonoxidot termel. A cserépkályha a szilárd tüzelésből eredően nagy mennyiségű levegőt szállít ki kéményen keresztül. Ezt valahonnan pótolni fogja. Ha nem elegendő a nyílászárók résein beáramló levegő akkor extrém esetben akár a gázberendezés kéményén keresztül fogja magába szívni a levegőt ami a gázkazán által termelt szénmonoxid visszaáramlását eredményezheti. Ez veszélyes lehet.

Ezért a házra komplex rendszerként kell tekinteni. Figyelembe kell venni a nyílászárókat, a falazatot, egyéb levegőáramot keltő berendezéseket stb.

Mekkora fahasábokkal tüzeljek?

A cserépkályhában tüzeléshez a 33 cm-esre vágott száraz, hasított keményfát használjuk.

A megfelelő égéshez egyszerre legalább 5-6 db fahasáb az ideális. Akkor alakul ki a tűzfészeknek megfelelő klíma.

Ebből adódóan a kb. 10-12 cm átmérőjű hasábok az ideálisak. A kisebbek túl gyorsan nagy hőt szabadítanak fel. Az ennél nagyobbak pedig előfordulhat, hogy "vidám" égés helyett csak senyvednek a tűzön.

Ha kisebb hőre van szükségünk akkor pl. a hasábok méretével szabályozhatjuk a meleget de megtarthatjuk az 5-6 hasábot a megfelelő égés érdekében.

Kapcsolat

Pécs, Szentmiklós dűlő 31/1.

Telefon:
06 70 315-8249

Email: