A tüzelőanyagról: tűzifa, fabrikett és szén

tuzifa taroloCserépkályhában való tüzelésre alapvetően a 33 cm-esre vágott hasított keményfát használjuk. A tűzifát felhasználás előtt megfelelően ki kell szártani. Ez legalább 1 meleg idényen keresztül (tavasztó-őszig) szellős helyen esőtől védve tárolást jelent. Azonban a két évig szárított légszáraz fa a legmegfelelőbb. Aki teheti törekedjen ennek használatára. Ezáltal kíméli legjobban a kályhát, a kéményt és ezáltal tud a problémamentesen begyújtani és a leghatékonyabban fűteni is.

Aki nedves-vizes fával tüzel az feleslegesen dob ki egy halom pénzt, megelőlegezi magának a kémény és a tüzelőberendezés idő előtti tönkremenetelét, és jobban is szennyezi a levegőt.

Keményfák: akác, bükk, tölgy, gyertyán, kőris, juhar, szil, gesztenye, cser

Lágyfát-puhafákat általában csak begyújtáshoz illetve a cserépkályha kiszárításához használunk. 

A keményfa mellett szükség esetén keményfa brikett is használható a cserépkályhában, de nem szabad elfelejteni hogy a kályha tűzifához van méretezve. Azzal adja az optimális hatásfokot. A brikett előnye hogy minden esetben száraz. Tehát a nagy energiatartalom mellett nem kell foglalkozni a kiszárításával.

A vegyestüzelésűre épített cserépkályhák szénnel is üzemeltethetők. A szén ellen szól azonban a porképződés, nagyobb mennyiségű hamu és salakképződés, nagyobb mennyiségű károsanyag kibocsátás. Emellet jobban igénybe veszi a tüzelőberendezést ami korábbi elhasználódást eredményez.

Kapcsolat

Telefon:
06 70 315-8249

Email: