Mivel tüzeljünk?

TűzifaElsősorban kitérnék a tüzelőanyagra, a fára. Alapvetően keményfával tüzeljünk abból is legjobb a hasított száraz tűzifa. A friss fa kb. 50% víztartamú. Tehát 10 kg fában van 5 liter víz. Ezt eltüzelni nagyon gazdaságtalan, mert ezt mind el kell párologtatnia a kályhának égés közben. Aki azt mondja, hogy nedves fával jól lehet tüzelni az tuti hogy fakereskedő és mázsára adja a fát. Száraz alatt a legalább tavasztól télig szellős fedett helyen tárolt fát értjük. Még ideálisabb a két éves száraz fa - bár tudom ennek feltételeit nehéz biztosítani. Légszáraz állapotban 10-15%-ra csökken a víztartalom. Ezzel már nagyon vidáman lehet tüzelni.
A fa fűtőértéke erősen függ a nedvességtartalomtól. Minél nedvesebb a fa, annál kisebb a fűtőértéke. A fában található nedvességnek az elégés alatt el kell párolognia. Mivel a víz elpárologtatásához jelentős mennyiségű energia szükséges, ezért minél nagyobb a tűzifa víztartalma, annál több energia vész kárba a fűtés folyamán.

Víztartalom %: 10 15 20 30 40 50
Fűtőérték kW/kg: 4,6 4,3 4 3,4 2,9 2,3

Jól látható, hogy a nedves fa 50%-os víztartalommal csak fele annyi fűtőértékkel rendelkezik, mint egy jól kiszárított 10%-os fa. Ha 1 évig szárítjuk a fát már akkor jelentős fűtőérték nyereséget érünk el a friss fához képest, hiszen 20-25%-ra csökkentjük a nedvességtartalmat.
Nedves fát eltüzelni nem csak gazdaságtalan, hanem környezetkárosító is. A nagy nedvességtartalom miatt az égési hőmérséklet kisebb, növekszik a korom és káros anyag kibocsátás.
A fatüzelés hamuja, ha nem kevertük más anyaggal, a kertbe, földre kiszórható. A fahamu lúgos, kerüljük, hogy egy helyre nagy mennyiséget szórjunk.

Kapcsolat

Telefon:
06 70 315-8249

Email: